Prostreno.cz

Delší život bez bolesti zajistí pálivé chilli

Jímají vás mdloby při představě, že byste měli sníst něco pálivého? Vaše pusa není z plechu? Věřte, že se ochuzujete o kus zdraví. Pálivé papričky totiž posilují imunitu a léčí i žaludeční vředy. Zabraňují zánětům a chronickým nemocem, a proto prodlužují život.

Jak žít co nejdéle? Tuto otázku si lidé kladou snad již od nepaměti, přičemž zkusili všechno možné i nemožné. Ale dost bylo šarlatánství, pochybných praktik a nefunkčních babských rad. Elixír dlouhověkosti se konečně našel! A věřte, nebo ne, jsou to chilli papričky. Tak hurá do nejbližšího obchodu, kde na vás už čekají!

Co pálivé sousto, to kus zdraví

Kdo jí pálivé, ten se s velkou pravděpodobností dožije vysokého věku. I takhle nějak by se dal citovat závěr jisté studie, který chilli papričky velebí až do nebes (1). Jejich unikátní složení prý snižuje riziko předčasného úmrtí z jakékoli zdravotní příčiny až o 25 procent. Svatým grálem obsažených látek je pak rostlinný alkaloid kapsaicin, který je zodpovědný právě za onu pálivě pikantní chuť. Tato vychvalovaná složka však působí i na jiných frontách.

Kromě toho, že prokazatelně prodlužuje průměrnou délku života, také tišší bolesti, což může být užitečné třeba pro jedince s revmatoidní artritidou nebo migrénami (2). Kapsaicin zároveň pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom, který má vliv na téměř každý systém v těle. Velmi přínosný bývá při léčbě žaludečních vředů i gastrointestinálních poruch (3). Ale pozor, tlumí i symptomy obtěžující alergie (4)! A aby toho náhodou nebylo málo, rovněž urychluje metabolismus, takže je na něj spolehnutí i při hubnutí (5). Jenže v těch zmíněných chilli papričkách samozřejmě není jenom on.

Antioxidační pálivost pro boj s radikály

V této pikantní potravině se v hojné míře vyskytují i antioxidanty, jmenovitě pak lutein, kapsantin, zeaxantin, kvercetin a luteolin. Všechny neutralizují volné radikály, jež podporují vznik chronických chorob. A protože zde není nouze ani o vitaminy A a C, na své si přijde také imunitní systém (6). Co vy na to, dáte si jednu papričku?

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201109074114.htm, (2) www.link.springer.com/article/10.1007/BF00196108#page-1, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35644413/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27485456/, (5) www.openheart.bmj.com/content/2/1/e000262, (6) www.realsimple.com/are-spicy-chili-peppers-good-for-you-7368535






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat