Prostreno.cz

Potraviny pro váš unavený mozek. Dopřejte mu povolený doping

S prvními slunečními paprsky přichází i jarní únava. Na každého nástup jara působí jinak. Zatímco někteří se cítí být plni energie, někteří z nás by nejraději nevylezli z postele a nejsou schopni se soustředit na pracovní povinnosti. Pokud je zrovna tohle váš případ, máme pro vás hned několik tipů na přírodní doping pro váš mozek, abyste i s jarní únavou zvládali své pracovní povinnosti.

Mozek je orgán vskutku složitý a probíhá v něm nespočet procesů. Také mu vděčíme za schopnost koncentrace i nové nápady. I mozek potřebuje dobíjet své baterky, dopřejte mu tyto potraviny a uvidíte, jak se budete cítit i vy mnohem lépe.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy už jen svým vzhledem připomínají lidský mozek a to není to jen náhoda. Ořechy jsou plné omega-3 mastných kyselin, jako je například kyselina alfa-linolenová, která se kromě vlašských ořechů ve velkém vyskytuje i ve lněných semínkách. Pravidelná konzumace ořechů preventivně působí proti riziku aterosklerózy, která se může projevit zhoršením mozkových funkcí. Vynikající vliv mají i na rozvoj dětského mozku, pozitivně ovlivňují lidskou psychiku jako takovou.

Čokoláda

Kvalitní hořká čokoláda je velmi bohatá na antioxidanty a flavonoidy. Flavonoidy zlepšují prokrvování mozku, čímž ho udržují stále ve skvělé kondici. Až budete pociťovat únavu, stačí pár kostiček kvalitní čokolády a budete se zase cítit lépe, je to rozhodně skvělá první pomoc do kabelky.

Káva

Patříte mezi milovníky kávy, dalším známým stimulantem je bez pochyby káva. Káva nejen stimuluje mozek a tím přináší vlnu energie, působí také jako antioxidant a tím udržuje mozek v celkové kondici. Podle některých studií dokonce pravidelné pití kávy u žen snižuje riziko depresí.

Olivový olej

Mírné dávce olivového oleje se nevyhýbejte ani při dietě, olivový olej je zdrojem mono nenasycených mastných kyselin, takzvaných omega-9 mastných kyselin, které dokáží zpomalit stárnutí mozku. Dokonce o šest až sedm let! Opět to platí o kvalitním olivovém oleji lisovaném za studena, který použijete například k dochucení salátu či orestování zeleniny.

Tučné ryby

Dalším zdrojem cenných omega-3 mastných kyselin jsou i ​​tučné ryby jako sardinky, losos nebo makrela. Specifické typy omega-3 mastných kyselin obsažené v těchto rybách snižují riziko demence a zlepšují koncentraci a paměť.

Žloutky

Vaječný žloutek obsahuje látku s názvem cholin, která je klíčová pro přenos vjemů mezi nervovými buňkami. Nedostatek tohoto přenašeče souvisí se vznikem Alzheimerovy choroby či se ztrátou krátkodobé i dlouhodobé paměti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat