Prostreno.cz

Rostliny, které byste neměli vysazovat v blízkosti borůvek

Mít na zahrádce papriky v těsné blízkosti borůvek? Takové uspořádání by vám mohlo omezit produkci a podstatně zmenšit úrodu. Dobří sousedé nejsou ani rajčata, brambory a rododendrony.

Borůvky nejenže dobře chutnají, chlubí se i fascinujícím nutričním profilem, neboť spadají mezi potraviny s vůbec nejvyšším obsahem živin. Láká vás jejich pěstování, které vám umožní neustálý sezónní přísun? Jsou věci, které byste měli vědět.

Chce to slunce a vhodný substrát

Koupit si v zahradnictví mírně vzrostlý keřík je asi to nejjednodušší. Jakmile si svého nového chráněnce přinesete domů, je třeba mu připravit správné ubytování na stanovišti s dostatkem světla. A nejen to. Pro kanadskou i americkou odrůdu se obvykle volí zemina smíchaná s rašelinou a pískem. Nabízí se ale i speciální substrát určený právě pro borůvky, který je vzhledem k jejich citlivosti na vápník, chlór i dodržování kyselejšího pH vhodnější. Po výsadbě v záhonu i květináči je klíčová optimální a pravidelná zálivka. Chcete své borůvce dopřát nějakou společnost, protože ve dvou se to lépe táhne? Ne každého souseda uvítá.

Ošemetná záležitost se zasedacím pořádkem

Poměrně kritickým aspektem zahradničení je vědět, které rostliny mohou a dokáží harmonicky koexistovat, aniž by si „lezly do zelí“. U borůvek to platí dvojnásob, protože mají své specifické preference. Špatné rozhodnutí tu může vést k podprůměrné produkci i nezdravému zahradnímu ekosystému. Co k nim tedy nikdy nevysazovat? Nevhodné jsou rajčata, brambory, lilky a papriky, neboť mívají kontrastní nutriční potřeby půdy a budou se s fialovými bobulkami doslova okrádat o živiny. Potíž může být i s fazolemi – takové sousedství přispívá k nevyváženému půdnímu prostředí. Zkušení odrazují i od blízké výsadby rododendronů, jelikož si s borůvkami vzájemně naruší růst. Přemýšlejte tedy bedlivě, co a kam umístit, ať máte pořádnou úrodu!

Zdroj: www.diyeverywhere.com/2024/04/15/9-plants-you-should-never-grow-near-blueberries/?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat