Prostreno.cz

Celozrnné potraviny způsobují »prdíky«. Ty jsou ale zdravé

Celozrnné potraviny skutečně vyvolávají častější chození na záchod a také flatulenci. Ta je sice ze společenského hlediska velmi nepříjemná, ale je zase projevem správné funkce střev a jejich zdraví. Osoby stravující se zdravě a pojídající celozrnné obiloviny totiž trpí flatulencí častěji než ty, které se stravují nezdravě.

Celozrnný chléb, těstoviny, tmavá rýže a další obiloviny vyžadují delší dobu na trávení. Procházejí trávicím traktem déle a nutí častěji na záchod. A také produkují tolik nepříjemné střevní plyny. Ty jsou ale projevem zdraví. Flatulence je v pořádku, nafouknutí bez odchodu plynů už nikoli.

V našem experimentu jsme pozorovali, že osoby, které konzumovaly celozrnné obiloviny, trpěly více flatulencí a plyny z jejich střev odcházely konečníkem několikrát denně. Osoby, které jedly bílou mouku, necelozrnné výrobky, byly ale nafouklejší a unavenější,“ tvrdí autorka studie doktorka Stine Vuholmová z Kodaňské univerzity.

Ačkoli je to společensky nepříjemné, pro zdraví je to dobré.

Může to být společensky nepohodlné, ale je dobré zbavovat se těchto plynů. Když je nevypustíte, tak vás bude bole břicho a budete nafouklí,“ vysvětluje Vuholmová.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat