Prostreno.cz

Kurkuma posune černou kávu na zlatou příčku zdravých nápojů

Přísad do kávy je nespočet – cukr, med, mléko, koření. Koření? A proč ne? Odborníci doporučují kurkumu, která má v kombinaci s tímto kofeinovým nápojem ještě silnější léčebné účinky!

Ingredience jako káva a kurkuma mohou nabídnout mnohem více než jen chutný nápoj nebo koření. Nedávné výzkumy naznačují, že kombinace kávy a kurkumy může přinést řadu zdravotních přínosů, od zlepšení trávení až po boj s chronickými chorobami.

Šálek plný zdraví

Kurkuma obsahuje látku nazývanou kurkumin, který má silné protizánětlivé účinky. Spolu s antioxidačními vlastnostmi kávy může tato kombinace pomoci zmírnit zánětlivé stavy a bolest. I když je káva často spojována s nepříjemnými účinky na zažívací systém, kurkuma ji může vyvážit svými prospěšnými účinky na trávení. Kurkumin stimuluje produkci žluče, což může zlepšit trávení a snížit příznaky jako nadýmání a pálení žáhy (1).

Kurkumin, hlavní aktivní složka kurkumy, je studován pro své potenciální protinádorové účinky. Některé studie tvrdí, že může zpomalit šíření rakovinných buněk a dokonce převrátit poškození buněk způsobené rakovinou. Káva také obsahuje mnoho antioxidantů, které mohou pomoci předcházet vzniku rakoviny. Kofein v kávě může stimulovat mozek a zlepšovat kognitivní funkci. Kurkuma také prokázala potenciál v zlepšení paměti a zpomalení progrese neurodegenerativních stavů jako je Alzheimerova choroba (1, 2).

Vytěžte ze spolupráce maximum

Prospěšnost zmíněného koření je podmíněna tím, jakým způsobem ho člověk přijímá. A to je právě ta chvíle, kdy na scénu přichází výše zmíněná káva. Absorpce kurkuminu se totiž výrazně zlepšuje, pokud se tato látka kombinuje s tukem a tekutinou, jež má úroveň pH vyšší než číslo 6. Káva s plnotučným mlékem je tedy naprosto ideální, neboť tato kritéria do puntíku splňuje (3).

Jak si připravit kávu s kurkumou?

Minimum úsilí, maximum pozitiv

Výroba není žádná věda. Stačí do zahřátého mléka přidat čajovou lžičku kurkumy a nalít ho do šálku černé kávy. Můžete však zvolit i další ingredience, tradiční recept na zlatou kávu zmiňuje i mletou skořici, špetku zázvoru a trochu pepře.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3985309/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770259/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat