Prostreno.cz

Působení vitaminu E se nedotýká jen hebké pokožky

Ano, vitamin E pleť opravdu miluje. I vaše srdce tuto živinu přivítá s otevřenou náručí! Věděli jste, že také zmírňuje menstruační bolesti a pomáhá na astma?

Tuhle jste si koupili pleťový krém či tělové mléko s přídavkem vitaminu E? Tak samozřejmě, vždyť ten či onen produkt právě díky němu slibuje hladší, zářivější a pružnější pokožku, která bude lákat k pohlazení. Benefity zmíněného „éčka“ však sahají ještě hlouběji. Proč je dobré tuto látku přijímat i z potravinových zdrojů nebo doplňků stravy?

Čas vyrazit na nákup

Tato živina obdržela status vitaminu v roce 1922. Ačkoli to budí dojem, že se jedná o jednu jedinou sloučeninu, ve skutečnosti je to seskupení osmi různých sloučenin, jež jsou rozpustné v tucích. V těle se tedy nadbytek ukládá na pozdější „horší časy“. Tento silný antioxidační spojenec se přirozeně vyskytuje v pšeničných klíčcích, sójových produktech i listové zelenině. Zprostředkovávají ho také ořechy a semínka, vejce, hovězí játra, tučné ryby, mořské plody, avokádo a kiwi. Jeho doporučená denní dávka činí zhruba 12 mg. Protože si ho organismus nedokáže vyrobit, závisí příjem výhradně na vás. Jaké vás za to čekají odměny?

Viry a bakterie nemají šanci

„Vitamin E je životně důležitý, protože hraje klíčovou roli při posílení imunitního systému. Ovlivňuje také tvorbu červených krvinek a aktivitu buněk, přičemž rozšiřuje krevní cévy, čímž napomáhá prevenci kardiovaskulárních onemocnění,“ vyjmenovává pozitiva australská nutriční terapeutka Jane Freeman. Zároveň upozorňuje na to, že tenhle parťák do nepohody omezuje i pravděpodobnost Alzheimerovy choroby a rakoviny. To jsou ale překvapivé informace, viďte? Jsou tu i další „perličky“!

Už žádné otravné měsíční bolesti

Z četných výzkumů vyplývá, že uvedená látka také tlumí menstruační bolesti. Které ženě se něco takového nehodí? Nelze opomenout ani fakt, že „éčko“ zlepšuje činnost plic, a mírní dokonce i symptomy astmatu. Velice prospěšný je i pro jedince s jaterními obtížemi. Už máte jeho dnešní dávku splněnou?

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.healthline.com, www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29542390/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24338254/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32810309/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat