Prostreno.cz

Mák podporuje plodnost a svědčí pokožce

Ráda byste rozšířila rodinu, ale početí se nějak nedaří? Další důvod, proč dát šanci máku. Zreguluje vám i cholesterol, upraví krevní tlak a zbaví vlasy lupů.

Mák najde využití v každé kuchyni. Používá se jako náplň do sladkého pečiva, nejčastěji buchet, koláčů, závinů a bábovek. Posypat se jím mohou i škubánky, ovocné knedlíky, nudle, bramborové šišky nebo domácí rohlíky a housky. Receptů, ve kterých sehrává klíčovou roli, je skutečně požehnaně! A teď si představte, že tato nenápadná zrníčka jsou i léčivým zdravotním elixírem. Co všechno mají v malíku?

Zlepšení plodnosti a vzpruha unaveného libida

Že mák může dost podstatně vylepšit milostný život, protože zprostředkovává lignany, což jsou sloučeniny stimulující libido a sexuální touhu, to je všeobecně známá věc. Málo se ale ví o tom, že má velice příznivý vliv také na plodnost. Prokázal to i australský výzkum uskutečněný Adelaidskou univerzitou, o jehož poznatcích informuje magazín The New England Journal of Medicine (adelaide.edu.au/news/news92362.html). Jeho autoři se domnívají, že určité obsažené složky pročišťují reprodukční orgány od nečistot a všeobecně podporují jejich zdraví, čímž zvyšují šance na početí. Ostatně, nepřímo to vlastně potvrzuje i praxe některých zdravotnických zařízení, ve kterých si neplodné ženy nechávají proplachovat vaječníky makovým olejem.

Ukázkové hodnoty cholesterolu 

Pokud je hladina cholesterolu v optimální míře, bývá tato tuková látka dobrým spojencem. Tvoří totiž přirozenou část buněk a podílí se na tvorbě hormonů i vitaminu D. Důležitá je také pro nervový systém, mozek, játra a ledviny. Jakmile ovšem hodnoty cholesterolu nebezpečně stoupnou, což může být následek nevhodné stravy, nadváhy i absence pohybu, rýsuje se problém. Dochází ke kornatění tepen a tím i riziku kardiovaskulárních chorob. Naštěstí je tu ale mák! Poznatky jisté zahraniční studie sdělují, že právě on škodlivý cholesterol pomáhá regulovat, přičemž normalizuje i tlak. Co jeho vnější použití?

Peeling jako malovaný

Smícháte-li uvedenou potravinu s tvarohem, získáte úžasný peeling. Ten odstraní odumřelé kožní buňky, vyrovná tón pleti a odmaže pigmentové skvrny. Stejnou směsí si můžete masírovat i pokožku hlavy –⁠ dá se tak vyzrát zase na lupy i zoufale pomalý růst vlasů.

Zdroje: stylecraze.com, adelaide.edu.au/news/news92362.html, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4682526/, heart.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat