Pravidlo pěti vteřin proti prokrastinaci

Je vaší specialitou odkládání věcí „na potom“? A možná jste kvůli tomu zbytečně vystresovaní… Pokud by vám v tomto ohledu dobrá rada přišla více než vhod, přinášíme pravidlo 5 vteřin. Uvidíte, jak výrazně vám zlepší život.  

Žádná chuť uklízet, nedostatek odvahy požádat šéfa o rozhovor a žádný chytrý nápad, co napsat kamarádce, se kterou jste se dlouho neviděla, ale najednou po ní zase toužíte. A tak to neřešíte… Dokud vás jednoho dne nepořádek v bytě, nespokojenost v práci a stesk po staré kamarádce nedožene, takže není jiná možnost a musíte něco udělat. Bohužel je to často dvakrát tak těžké – a navíc jste ztratili čas.

A přesně takhle to s prokrastinací funguje. Brání nám následovat své potřeby a dělat věci hned, jen abychom se mučili a ztěžovali si život. Ale naštěstí se s tím nemusíme smířit. Pravidlo 5 vteřin nás proti prokrastinaci dokáže ochránit. Tak proč to aspoň nezkusit.

Jak funguje pravidlo 5 vteřin?

Pravidlo 5 vteřin vyvinula americká spisovatelka a motivační koučka Mel Robbins a funguje velmi zjednodušeně řečeno takto: Pokud cítíme impulz něco udělat, počítáme zpětně od 5 do 1. Například: "Potřebuji uklidit stůl, 5, 4, 3, 2, 1 – jdeme na to!". Nebo "Ráda bych napsal své staré kamarádce ze školy. 5, 4, 3, 2, 1 – Milá Katko, doufám, že se máš dobře! Myslím na tebe a ráda si zase po telefonu pokecám. Co takhle středa večer? S pozdravem!“. Hotovo. Není třeba o tom dlouho přemýšlet a už vůbec ne tlačit to neustále před sebou. Stačí počítat pozpátku a udělat to.

Inspirace startem rakety

Mel Robbins tuto metodu sama vyzkoušela a změnila svůj život. "Když mi bylo 41, můj život byl v troskách," píše na svém webu melrobbins.com. „Nezaměstnaná, s manželskými problémy, sebevědomí na bodě mrazu. Chtěla jsem se změnit, ale nemohla jsem se k tomu přimět. Vždycky existovala výmluva."  

Televizní reklama s raketou jí dala nápad na odpočítávání. "Říkala jsem si, co když místo dlouhého přemýšlení o výmluvách, když se spustí alarm, prostě vstanu, jako když raketa vzlétne?" 5-4-3-2-1 pro ni uzavřelo mezeru mezi myšlením a konáním. Čím více věcí řešila a dokončila, tím větší bylo její sebevědomí. 

Funguje to?

Z psychologického nebo neurologického hlediska dává metoda Mel Robbins dokonalý smysl. Zaprvé – počítání nám nedovolí váhat a hledat důvody, proč se neřídit impulzem. Zadruhé – odpočítávání nás připravuje na to, že se něco stane. A zatřetí – je pro nás snazší reagovat na konkrétní signál („1“) než na vágní záměr ( „chtěl bych...“ , „měl bych...“ ). Takže s pravidlem 5 vteřin nakonec podvedeme sami sebe, přesněji tu stranu, která nás zpomaluje. 

Stále vám to zní příliš jednoduše na to, aby fungovalo? Pak vám rozhodně nic nebrání to alespoň zkusit.

Zdroj: Mel Robbins, „5... 4... 3... 2... 1... Go! The 5-second rule“






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

407 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:14
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:49
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat