Prostreno.cz

Zapečený lilek

Lilek zapečený s rajčaty a sýrem.

Ohodnotit
(10 hlasů)
sun
  • 1h a 5min

    25min příprava

    40min vaření

  • 583 kJ / 139 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny4g
sacharidy5g
tuky12g

Ingredience na

  • 400 g lilku
  • 200 ml smetany
  • 150 g strouhaného tvrdého sýra
  • 1 lžička soli
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic másla
  • 1 plechovka krájených rajčat á 400 g
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 kostka zeleninového vývaru

Postup přípravy

  1. Do rendlíku nalijte smetanu, vsypte strouhaný sýr a na mírném ohni míchejte, až se sýr rozpustí.
  2. Nakrájejte lilek na 1 cm plátky a položte je na papírový ubrousek, posypte solí na a nechte 10 minut „vypotit“.
  3. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek.
  4. V hrnci se 2 lžícemi másla orestujte cibuli a česnek, přidejte rajčata, rajčatový protlak, zeleninový vývar a vařte 10 minut.
  5. Lilek opláchněte, lehce otřete papírovým ubrouskem a orestujte dozlatova na pánvi se zbývajícím rozehřátým máslem.
  6. Do menší zapékací mísy dejte vrstvu lilku, vrstvu připravených rajčat a vrstvu lilku.
  7. Vše přelijte smetanou se sýrem a pečte v troubě předehřáté na 220 °C přibližně 25 minut.

TIP:

Můžete podávat jako samostatné jídlo s chlebem, nebo jako přílohu k masu nebo rybám místo brambor.




Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    61,76g
  • Sacharidy:

    86,72g
    • Cukry:

      11,79g
  • Tuky:

    152,63g
  • Vláknina:

    7,00g

Aktivita pro spálení: 139 kcal

17

minut jízdy na kole

13

minut běhu

41

minut uklízení



Podobné recepty

Plněné papriky

(14 hlasů)
55min
381 kJ

Falafelové burgery

(12 hlasů)
1h a 5min
792 kJ

Bramborová omeleta

(11 hlasů)
45min
644 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Ohodnoťte recept:
Zapečený lilek

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat