Zapečené batáty
Batáty jsou sladší ,než klasické brambory. Můžete jimi doplnit některé důležité látky, které vaše tělo potřebuje. Jak napovídá jasně oranžová barva, jde o zásobárnu betakarotenu. Betakaroten má tu výhodu, že je díky tepelné úpravě pro organismus lépe vstřebatelný a tím i lépe využitelný.
-
45min
25min příprava
20min vaření
-
641 kJ / 153 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny5g
sacharidy11g
tuky10g
Ingredience na
- K přípravě
- 700 g
batátů
- sladké brambory
- 2 ks
vejce
- 350 ml
zakysané smetany
- 4 lžíce
tvrdého strouhaného sýra
- 4 lžíce
jemně nasekaných vlašských ořechů
- volitelné
- 2 lžíce
lístků čerstvého tymiánu
- 3 špetky
mletého pepře
- 0.5 lžičky
soli
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 ° C.
- Oloupané batáty nakrájejte na tenké plátky , nasypte je do misky , přidejte sůl, pepř , lístky tymiánu a vše promíchejte.
- Vejce prošlehejte se smetanou, nastrouhaným sýrem a ořechy .
- Plátky brambor uložte do vhodné zapékací misky a zalijte je směsí vajec a smetany .
- Misku dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 15 minut. Hodně záleží ,jak tenké jsou plátky brambor . Neměly by být hodně měkké. Je dobré během pečení přikrýt brambory pečícím papírem .
Složení nutričních hodnot
Sledujte nás na sociálních sítích: