Prostreno.cz

Domácí melatoninové bonbony pro klidnější spánek

Dostatečný spánek přispívá k celkovému zdraví. Když je ho málo, může odčerpávat energii, podílet se na ztrátě produktivity a zvýšení rizika řady onemocnění, jako je diabetes a vysoký krevní tlak. Nedopusťte to a připravte si domácí melatoninové bonbony!

Co má spánek společného s melatoninem? Melatonin je hormon, který tělo přirozeně produkuje ve žláze na bázi mozku, epifýzy a na několika dalších místech v těle, jako je sítnice. Tato žláza reguluje cyklus spánku a bdění známý jako cirkadiánní rytmus nebo 24hodinové interní hodiny. Nejen, že melatonin reguluje váš spánek, ale také pomáhá kočírovat krevní tlak, hladiny hormonů a tělesnou teplotu.

A zase ty mobily!

Hladiny melatoninu obecně začnou stoupat v polovině pozdního večera, souběžně s tím, jak zapadá slunce. Normálně by člověk začal být unavený a ospalý, jenže náš životní styl často doprovázejí umělá světla, zvlášť ta modrá, která produkci melatoninu utlumují. Na vině je však i kouření, stres a nedostatek přirozeného světla během dne.

Dalším problémem je, že i s přibývajícími roky se „výroba“ melatoninu zpomaluje, a proto je pro starší dospělé problémem nerušeně usínat. Navíc studie spojily potlačení melatoninu v noci s řadou zdravotních problémů, včetně obezity, rakoviny, metabolického syndromu a psychických stavů, jako je deprese.

Potraviny, které zvyšují melatonin

Některé potraviny přirozeně zvyšují produkci melatoninu. Mezi ty patří oves, banány, třešně, ječmen a vlašské ořechy, avšak pokud stejně nemůžete spát, nemáte tohoto hormonu dostatek. Pak to chce dobrý nápad! Existuje celá řada kvalitních melatoninových doplňků, ale pro kvalitu a cenovou dostupnost si lze vyrobit vlastní a přírodní bonbony.

Připravte si kapalný melatonin (k dostání v lékárně), ½ šálků třešňové šťávy, ½ šálku vody, ¼ šálku želatinového prášku, 3 lžíce medu, silikonovou formu a malou pipetu (kapátko).

Vodu a třešňovou šťávu přiveďte k varu. Přidejte práškovou želatinu a med a míchejte dvě, tři minuty, dokud se želatina nerozpustí. Směs naneste kapátkem do formiček a nechte 2 hodiny odležet v chladničce. Bonbony uchovávejte ve vzduchotěsném obalu po dobu 2 týdnů. A jak je to s dávkováním? Dopřejte si jeden bonbon asi 30 minut před spaním. Ctěte však pravidlo, že melatonin je účinná pomůcka na spaní, která by měla být užívána pouze krátkodobě. Není určen k léčbě nespavosti a jiných poruch spánku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat