Prostreno.cz

Vyzkoušejte netradiční polévky z červené řepy nebo mrkve

Už jste přesycení klasického vývaru s nudlemi? I té největší dobroty se člověk jednou přejí. A pak vítá každou změnu! Necháte se inspirovat čtyřmi recepty, které do vaší kuchyně vnesou svěží vítr?

Horká polévka je typicky zimní jídlo. I toho největšího zmrzlíka dokáže postavit na nohy! Vyčerpali jste zásobu tradičních receptů? Vrhněte se na ty méně obvyklé. Chutnají totiž skvěle!

Mrkvová polévka

Suroviny:

  • 1 kilogram mrkve
  • 1 tabletka umělého sladidla
  • špetka soli
  • 1 litr vody

Postup: Omytou mrkev nakrájejte na menší kousky, přidejte ostatní přísady a vařte na mírném plameni, dokud zelenina nezměkne. Podle potřeby přilévejte vodu, aby se nevypařila. Následně mrkev rozmixujte a ještě krátce povařte.

Ovesná polévka

Suroviny:

  • 50 gramů mrkve
  • 50 gramů celeru
  • malá cibule
  • petržel
  • ovesné vločky
  • hrudka másla
  • 1 žloutek
  • 1 decilitr mléka

Postup: Uvařte zeleninu, přeceďte do ovesných vloček zalitých vodou a vařte zhruba půl hodiny. Poté přihoďte máslo, žloutek a přilijte mléko.

Polévka z červené řepy

Suroviny:

  • 150 gramů řepy
  • 120 gramů kysaného zelí
  • 40 gramů mrkve
  • 30 gramů petržele
  • 1 cibule
  • 100 gramů uzené klobásy
  • sůl a pepř
  • 180 gramů hovězího masa
  • 2 decilitry šlehačkové smetany

Postup: Řepu oloupejte a zpracujte na malé kostičky. Maso dejte vařit vcelku do studené a osolené vody s pepřem. Po 30 minutách varu přidejte řepu, zelí, mrkev, cibuli, petržel a nakrájenou klobásu. Měkké maso vyjměte, rozporcujte a vraťte do polévky. Ve finále zjemněte kyselou smetanou. Co k tomu? Tmavý chléb je správná volba!

Brynzová polévka

Suroviny:

  • 100 gramů brynzy
  • 3 krajíce chleba
  • kmín
  • sůl
  • 1 cibule

Postup: Povařte cibuli i s kmínem v litru osolené vody. Vývarem pak zalijte rozdrobenou brynzu a nalámaný chléb v hlubokém talíři. Jednoduché, rychlé a výborné.

Kroupová polévka

Suroviny:

  • 3 hrsti krup
  • sůl
  • 1 lžíce másla
  • 1 žloutek
  • mléko

Postup: Kroupy řádně vyperte, zalijte je vodou a vařte do změknutí. Vývar přeceďte přes sítko, osolte a vmíchejte máslo. Na zjemnění použijte žloutek s kapkou mléka. Dobrou chuť!

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat