Prostreno.cz

Vyšperkovaná domácí majonéza s dokonalou chutí

Stojí pár korun a prodává se ve všech samoobsluhách. Teď po ní bude velká sháňka. Bez ní bramborový salát není tím pravým a dokonalým bramborovým salátem. Majonéza mu prostě dodá šmrnc. Co takhle letos udělat změnu a připravit si ji čerstvou, domácí a o dost chutnější?

Ne, opravdu vás nečeká zdlouhavé ruční šlehání a velmi pomalé přidávání oleje se strachem v očích - aby se ta potvora nesrazila. Tenhle postup je sice jednoduchý, ale ve výsledku úžasný!

Potřebujete:

Postup: Dejte všechny přísady do šlehače s výjimkou oleje a cukru. Šlehejte 10 vteřin (nízkou rychlostí). Přidejte dvě lžíce oleje a cukr. Šlehejte dalších 10 vteřin a špachtlí zamíchejte obsah a setřete ze stěn nádoby. Šlehejte a postupně přidávejte zbytek oleje. Majonéza bude okamžitě hustá a připravená pohladit vám chuťové buňky. A čím ji ještě „vytunit“?

Originální chuť

Přidejte 3 lžíce sladké papriky nebo 3 lžíce kečupu a jednu lžíci whisky (pak už se jedná o tak zvanou americkou omáčku). Majonéza si taktéž skvěle rozumí s bylinkami a kořením. Lze do ní přidat 3 lžíce sekané petrželové natě, koriandr, sušený česnek nebo estragon.

Tip: Pokud se vám stane, že váš výtvor bude řidší, přidejte 2 plátky želatiny rozpuštěné v trošce vlažné vody. Skladujte pochopitelně v ledničce. Jak dlouho? Kupovaná majonéza je po otevření použitelná dva až tři měsíce (díky konzervantům), ta domácí vydrží v chladu 3 až 4 dny.

Tak trochu „chudá příbuzná“

Kdo není příznivcem syrových vajec, může zkusit falešnou verzi. Potřebujete 1 dl mléka, mletý černý pepř, 1 lžičku octa, 2 dcl oleje a sůl.

Postup: Do vysoké nádobky nalijte mléko a přidávejte olej (na 1 díl mléka připadají 2 díly oleje). Šlehejte ručním tyčovým šlehačem, a to do zhoustnutí. Olej přilévejte, dokud není majonéza tuhá. Pokud se stane, že je stále řidší a řidší, oleje je až příliš a je bohužel nutné začít znovu od začátku. Dochuťte solí, pepřem a hořčicí.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat