Překvapivým tajemstvím mladistvé pokožky je vitamin K

Prý jen hojí rány a pomáhá při srážlivosti krve, říkalo se! Ale kdepak, vitamin K, který má hned dvě formy, také podporuje produkci kolagenu, chrání pleť proti agresorům a tlumí záněty, proto je novým zkrášlujícím elixírem.

V porovnání s „céčkem“ se o vitaminu K nemluví tak často. Pořád to ale neznamená, že je snad méně důležitý a nepotřebný. Vždyť uzdravuje i omlazuje!

Kosti posiluje, vrásky oslabuje

Tento v tucích rozpustný vitamin se vyskytuje ve dvou formách. Zatímco vitamin K1 (fylochinon) naleznete v listové zelenině, zejména pak v kapustě a špenátu, vitamin K2 (menachinon) načerpáte z živočišných a fermentovaných potravin (1). Klíčovou úlohu sehrává ve srážlivosti krve, zatímco reguluje vápník, čímž posiluje kosti a zuby (2). Poznatky laboratorních studií prokázaly i jeho protizánětlivé působení (3), stejně zázračnou schopnost při hojení ran (4). Začalo se však poukazovat i na to, že tato látka představuje úžasný elixír mládí.

Je s kolagenem jedna ruka!

„Zlepšováním elasticity krevních cév a celkového zdraví může vitamin K pomoci s celou řadou hlavních faktorů rychlejšího stárnutí, a to včetně výskytu kožních prohlubní, strií, křečových žil, modřin, kruhů pod očima a dalších nepříznivých stavů, které vizuálně přidávají roky navíc,“ překvapuje newyorská certifikovaná dermatoložka Sejal Shah (5). Dle jejího názoru vitamin K podporuje produkci kolagenu, přičemž má silné antioxidační vlastnosti, neutralizuje škodlivé volné radikály a chrání pleť před vnějšími agresory, proto ho do svých pečujících produktů přidává stále více kosmetických společností. Ale nebojte se, ani jeho perorální užívání nezůstane bez omlazující odezvy! Doporučená denní referenční dávka pro dospělou osobu se pohybuje v rozmezí 75 až 90 mikrogramů. Zkusíte s ní proti vráskám zabojovat i vy?

Zdroje: (1) www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-k/, (2) www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/, (3) www.mdpi.com/1422-0067/20/17/4150, (4) www.frontiersin.org/journals/pharmacology/articles/10.3389/fphar.2022.1063349/full, (5) www.realsimple.com/beauty-fashion/skincare/anti-aging/vitamin-k-benefits#citation-1






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat