Prostreno.cz

Bezlepkový velikonoční mazanec

Mazanec k Velikonocům neodlučitelně patří, a pro ty z vás, kdo trpí alergií na lepek, anebo jen chtějí vyzkoušet něco nového, přinášíme tip na bezlepkovou variantu tohoto typického Velikonočního pečiva.

Pro přípravu můžete použít i hotovou bezlepkovou směs, která je však zbytečně drahá (80 Kč a více), a navíc obsahuje spoustu škrobu a zbytečných přísad, které se sice postarají o větší nadýchanost pečiva, ale nutričně jsou velmi nevyvážené.

Pokud tedy chcete svému tělu dodat také nějaké živiny a připravit si zdravější verzi mazance, sáhněte po přirozeně bezlepkových moukách (pohanková, jáhlová, rýžová, čiroková apod.).

Kynuté těsto z přirozeně bezlepkové mouky sice není tak nadýchané jako z klasické hladké mouky (či z bezlepkových škrobových směsí), nicméně chuťově je takové pečivo úžasné.

Vyberte si tedy mouku podle svých preferencí (klidně použijte i více druhů mouky), a pojďme na to:

Bezlepkový velikonoční mazanec

Ingredience

150 g pohankové mouky

150 g jáhlové mouky (nebo čirokové či rýžové)

50 g strouhaného kokosu

2 vejce + žloutek

200 ml vlažného mléka

120 g rozpuštěného másla

3 lžíce medu nebo třtinového cukru

1 vanilkový cukr nebo lžička vanilkového extraktu

25 g čerstvého droždí

1 lžička nastrouhané citronové kůry

hrst rozinek (namočených v rumu nebo citronové šťávě)

špetka soli

mandlové lupínky

Postup

1 V malé misce si připravte kvásek. Rozmíchejte část mléka, lžičku medu nebo cukru, 2 lžíce pohankové mouky, droždí a nechejte 15 minut vzejít.

2 V druhé míse vyšlehejte jedno celé vejce se žloutkem, třemi lžícemi medu a vanilkovým cukrem.

3 Přidejte rozpuštěné máslo, vlažné mléko, citronovou kůru a na závěr i kvásek. Do této tekuté směsi postupně vmíchejte pohankovou i jáhlovou mouku, strouhaný kokos, rozinky a špetku soli. Ručně nebo pomocí robota vypracujte těsto.

4 Nezapomeňte, že bezlepkové těsto nemá stejnou konzistenci jako klasické kynuté těsto. Proto nezpracovávejte hnětacím hákem, ale plochým stromečkovým šlehačem (pokud používáte kuchyňský robot). Těsto bude mít konzistenci tužšího bláta.

5 Hotové těsto ponechejte v míse, přikryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechejte kynout cca 1 hodinu. Těsto by mělo lehce zvětšit svůj objem – oproti mazanci z klasické mouky nebude tak nadýchané, přesto jej však nechte v klidu kynout celou hodinu.

6 Těsto pak vyklopte na pečicí plech vystlaný pečícím papírem, a vypracujte bochánek, který následně potřete zbylým (rozšlehaným) bílkem.  Pokud se bojíte, že se vám mazanec na plechu „rozplácne“, pečte jej v kulaté formě. Bezlepkové těsto je poněkud nevyzpytatelné, protože velmi záleží na tom, jaký typ mouky a v jakém poměru použijete, takže jak se říká „pro sichr“. 

7 Mazanec posypejte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40–45 minut.

8 Po upečení nechte před krájením vychladnout – jinak se vám bude mazanec trhat a lepit na nůž.

Skvěle chutná namazaný máslem a marmeládou!

Zdroje: názor autora, www.cookingwithsusa.blogspot.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat