Prostreno.cz

Anglický crumble na českém stole

Každý ho zná, každý ho miluje – lahodný crumble. A pokud milujete koláče s drobenkou, zamilujete si crumble také. Věděli jste, že existuje více druhů drobenky a použít můžete téměř jakékoli ovoce?

Crumble je dezert anglické a americké kuchyně. Ovoce, jako jsou jablka a rebarbara se uvaří nebo rozdrtí a ochutí skořicí a cukrem. To se posype drobenkou z mouky, másla a cukru, doplněné třeba ovesnými vločkami nebo ořechy. Celé se to upeče a podává s vanilkovým krémem nebo zmrzlinou. Ovoce se může lišit podle ročního období.

Crumble je pravděpodobně vynález Britů. Anglické slovo “crumble“ znamená rozpadat se. Britská klasika se zrodila z nutnosti. Základní ingredience jako cukr, mouka nebo máslo, byly za války vzácné, ale stále bylo možné z mála připravit drobenku. Jedná se o klasický britský dezert, který nemá pevné dno a peče se v zapékací misce. Základní receptura se v průběhu let měnila, například za použití koření nebo ořechů. Pro chuť to může být ještě špetka soli a skořice nebo vanilka.

Ořechovo jablečný crumble

Ingredience

20 g másla

55 g mouky

35 g lískových ořechů (mletých)

35 g lískových ořechů (hoblovaných)

55 g cukru

1 lžička skořice (mleté)

špetka soli

500 g jablek

½ balíčku vanilkový cukr

1 citron

máslo (na vymazání)

50 g zakysané smetany

½ lžíce moučkového cukru

20 g brusinek

Postup

1 Rozpusťte 20 g másla. Smíchejte mouku, oba druhy lískových ořechů, 30 g cukru, skořici a špetku soli. Přidejte rozpuštěné máslo, vše promíchejte a 30 minut chlaďte. Nastrouhejte trochu citronové kůry a vymačkejte asi 1,5 lžíce šťávy.

2 Oloupejte jablka a nakrájejte je na tenké plátky. Přidejte 25 g cukru, vanilkový cukr a citronovou šťávu a marinujte. Předehřejte si troubu na 200 stupňů.

3 Vymažte 6 zapékacích mističek máslem a rozprostřete do nich jablečnou směs. Posypejte drobenkou.

4 Pečte v horké troubě asi 20 minut až do křupavé hnědé. Krátce před koncem pečení přidejte na drobenku brusinky. Zakysanou smetanu smíchejte s trochou citronové kůry.

5 Upečený crumble poprašte moučkovým cukrem a nechte mírně vychladnout. Na crumble dejte zakysanou smetanu a podávejte lehce zchladlé.

Zdroj: essen und trinken, názory autora, https://www.thespruceeats.com/easy-traditional-apple-crumble-recipe-435938





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat